Tuesday 17 March 2015

Nova Škoda Fabia

Pom pom pom! Čas je napočil za novo Škodo Fabio, ki je doživela kar precejšen korak v prihodnost. Mogoče malce pretiravam, je pa definitvno v koraku s časom ter se tako postavlja po robu sorodniku iz Volkswagna (Polo). Na trenutke s svojimi linijami tudi spominja na njega in se tako znajde v vsakdanjem svetu. Ibiza je iz tega dvoboja izpadla zaradi manjkajoče šeste prestave in še vedno puste armaturne plošče.


Novo Fabio še vedno poganja 1.2 litrski bencinski motor, ki na novo razvije 110 konjskih moči. V preteklosti je bil ta TSI motor sicer prikrajšan za pet vrancev. Razlika ni ravno revolucionarna, vseeno pa pohvalno, da se tehnologija razvija in je opazen napredek. S posodobljenim pogonskim agregatom je tako Fabia pridobila še na šeststopenjskem ročnem menjalniku, ki ga pogrešamo prav v vseh avtomobilih.


Zunanjost nove Škode zajema manjšo kombinacijo Fabie prve generacije in bližnjega sorodnika VW Polo. Vsi iz VW koncerna lepo sledijo modernim drznim smernicam ter tako tekmujejo med seboj. V zadnjem času je prava norija s to "novo" LED tehnologijo. Tako tudi nova Fabia ni prikrajšana na tem področju.


Izjemno zanimiva je barvna paleta ali bolje rečeno barvna kombinacija, kjer lahko izbereš vse po lastnem okusu. Testna Fabia pri izbiri barve ni bila rojena pod najbolj srečno zvezdo. Sam bi najbrž izbral glavno živahno barvo (modra, rdeča) s črno streho in prav takšnimi platišči. Sicer pa imajo vsake oči svojega malarja (le poglejte si novo Monte Carlo).


Največji presežek je opazen ravno v notranjosti, kjer se prejšnja Fabia lahko skrije. Če so včasih kupci izbrali Volkswagna ravno zaradi boljše notranjosti, se je to z novo Fabio spremenilo. No ja, spremenilo se je že s prejšnjimi modeli Škode.


Največ točk bi podelil športnim sedežem, ki so ne le paša za oči, ampak tudi odlično opravijo svojo vlogo. Naslednji na seznamu odličnosti je zagotovo multimedijski zaslon, ki se lepo zlije v "prestižno" armaturno ploščo. V spodnjem delu najdemo tudi avtomatsko klimatsko napravo, ki je za nove razmere res lepo posodobljena.


Na seznam všečnosti bi lahko dodal še bele merilnike hitrosti ter športno zasnovan volan. V spodnjem delu je namreč malce odrezan in je lepo vidna ravna linija, medtem ko so za estetski izgled poskrbeli še z luknjicami in širšim zaključkom v zgornjem delu volana.


Potniki na zadnjih sedežeh ne bodo občutili kakšne prostorske stistke, prav tako tudi ne v prtljažniku, ki pa seveda ni namenjen prevozu potnikov. Prtljažnik za razred večjih malčkov res ni majhen in se brez problema odpraviš tudi na kakšen daljši izlet. Precej pa me je zmotila ročica za zapiranje teh vrat. Fabia vendarle ni dostavno vozilo, zato ni potrebe po takšnih patentih.


Vožnja z novo Fabio je povsem primerljiva ostalim iz te velike družine. Med njimi res ni večjih razlik, saj je tehnika že (večkrat) preverjena. Izjemno učinkoviti so udobni športni sedeži, ki s svojim oprijemom preprečijo kakšno drsenje telesa v ovinku. Avto ne čuti kakšne podhranjenosti in majhen turbinski motorček prav prijetno poskoči.


Nova Fabia je res izpopolnjen avto in je že dohitela svoje tekmece. Vsekakor si želim še kakšne  daljše vožnje z njo, ker je dvourna omejitev za takšen test res smešna. Poleg tega bi lahko na dolgi relaciji testiral še realno porabo vozila.

Besedilo: Primož Makuc
Fotografije: Damjan Makuc

0 comments:

Post a Comment

Deli

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More