Thursday 2 April 2015

Mazda 3 Revolution Sport

Že prvo srečanje z novo trojkico je bilo presenetljivo, s to pa so pri Mazdi poskrbeli za izpad čeljusti. Tokrat sem imel priložnost primerjati avtomatski in ročni menjalnik. Rdeča Mazda 3 je namreč prestavljala s pomočjo avtomatike, pri tej pa sem za užitek skrbel kar sam.


Bela princeska je opremljena s predzadnjim paketom opreme (Revolution), ki za vsakdanjega uporabnika poskrbi z zvrhanim košem dodatne opreme. Pri zadnjem, najboljšem paketu, prejmete le še piko na i za popoln avto.


Tudi za to Mazdino eksplozivnost skrbi 150 poskočnih Skyactive vrancev. Kljub večji prostornini motorja z 2.2 litra je pri porabi s 5,4 l/100km še vedno konkurenčna  svojim tekmecem. Seveda to ni zaključek njenih atributov, ampak lahko še kar nadaljujemo.


Do sedaj ste najbrž že opazili, da je na tej Mazdi precej lepotnih dodatkov. Že navadno imajo vse Mazde s ksenonskimi žarometi precej zloben pogled, pri tej pa so poskrbeli še s sprednjim spodnjim spojlerjem. Če mi ne verjamte, se le prepričajte sami.


Za tiste, ki imajo priložnost opazovati njene boke, si lahko oči spočijejo na grafitno sivih platiščih in stranskih pragovih. Vse to še bolj poudari njene linije. Prav zanimivo je bilo opazovati reakcije mimoidočih na portoroški promenadi. Kljub vsej avtomobilski smetani je bila še vedno prava atrakcija.


Tudi zadnjica trojkice ni nič kaj prijazna. Ponaša se z zadnjim difuzorjem, strešnim spojlerjem in dvojnim zaključkom izpušne cevi. Marsikdo bi izpuhe še malce povečal in če priznam, sem med njimi tudi jaz. Tako bi mogoče prišla še do večjega izraza. Sicer pa je že tako ali tako dih jemajoča.


Najbrž bi se pri notranjosti zadovoljil tudi z manjšim razkošjem, ampak če se človek navadi na tako razvajanje, potem ni več poti nazaj. Sem eden izmed tistih, ki se veseli začetka pomladi, v nasprotnem primeru pa bi se prav rad še večkrat razvajal z gretjem sedežev. No ja, sicer pa se lahko tudi v poletnih mesecih pošalite na račun sopotnika in mu na razgretem sedežu prikažete občutek savne.


Da je to res pravi potovalni avto, pričajo tudi navigacija, prostoročno telefoniranje in tempomat. To je popolna kombinacija za brezskrbno pot. Kar naenkrat se počutiš kot v kakšnem filmu, kjer ni kakšnih omejitev in se lahko podaš sanjam naproti.


Mi smo priložnost za sanjarjenje izkoristili ter odkrivali neznano področje okoli Rakitne. Presenetljivo ti postreže s čudovitimi cestami, kjer Mazdine sposobnosti zasijejo v pravi luči. Ta posebna trojka ima za nas skrit še en "posladek in sicer izboljšano vzmetenje. Le predstavljate si lahko s kakšnim nasmeškom se podaš ovinkom naproti.


Seveda Mazda 3 ni prikrajšana na področju varnosti, kjer te na mimoidoče avtomobile v mrtvem kotu na avtocesti opominja sistem RVM (Rear Vehicle Monitorim System). S pomočjo piska in utripajoče lučke v zunanjem ogledalu postaneš bolj pozoren na trenutno dogajanje. Za lažje spremljanje dogajanja na cestišču te head-up zaslon še dodatno razbremeni, kjer ti prikazuje trenutno hitrost, tempomat in ključne spremembe poti pri navigaciji.


Športni paket Mazde lahko primerjamo s čokoladicami, ki so "nujno" potrebne od padcu sladkorja. Ko enkrat vidiš razliko z navadno trojko ni več poti nazaj. Je kaj narobe, če sem ob oddaji avtomobila na skrivaj skoraj potočil solzo?



Besedilo: Primož Makuc
Fotografije: Andraž Martinšek in Nejc Lampret






0 comments:

Post a Comment

Deli

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More