Monday 8 June 2015

Predstavitev Ford Focus ST


Vremenarji bodo v letošnjem poletju večkrat govorili o vročinskem valu, ki pa za športne aktivnosti seveda ni najbolj prijeten. Peščico Slovencev je tokrat na letališču Lesce pričakal adrenalinski val zabave z novim Focusom ST. Do našega prihoda se je hladil v hangarju, kjer so mu čas krajšala različna letala.


Gepard se je predstavil z nepričakovanim agregatom, kjer se je po pripravljenem poligonu zapodilo 185 dizelskih konjev. Mnogi sicer ob oznaki ST najprej pomislete na močnejšo benicinsko različico (184kw/250KM), a kljub temu za zabavo poskrbi tudi varčna različica športnika.


Poleg odločne zunanjosti in prepričljivega napada na konkurenco se ponaša tudi z vstopno ceno, ki znaša pod 24.000 €. Gre za drugačnega predstavnika družine in je tako primeren za prosti čas in tudi resno delo. V primerjavi z navadnim Focusom se že na daleč vidi, da je v njem nekaj posebnega. Posebno oblikovana zunanjost z značko ST se ti hitro vtisne v spomin.


Notranjost je prav prežeta s športnim duhom. Na športne sedeže sem sicer že navajen, a ti Recaro sedeži so res nekaj posebnega. ST te očitno nikoli več ne želi izpustiti in le kdo bi mu zameril. Na tem področju je poskrbljeno tudi za mlajše adrenalinske navdušence, saj je športno oblikovana tudi zadnja sedežna klop. Na dodaten ščepec adrenalina nakaže še prikazovalnik pritiska turbine na sredini aramturne ploše. O vseh posebnostih bi lahko govorili še cel dan in mogoče tudi celo noč.


Različni sistemi so pri gepardu z dušo risa prilagojeni športni vožnji. Na podlagi vseh sprememb je ST izjemno odziven, kjer lahko zasluge pripišemo ravno predelanemu krmilnemu sistemu. Dodelali so tudi prednje vzmeti in v politiko ST-ja vnesli še nadzor vektorjev navora. Za prave vročekrvneže so poskrbeli s tristopenjskim elektronskim nadzorom stabilnosti, pri katerem imate tri različne nastavitve. Za navadne smrtnike bo standardna funkcija več kot dovolj, za ostale pa so poskrbeli še s športno in povsem brez nadzora stabilnosti. Izbiro prepustimo vam.


Na pripravljenem poligonu so poskrbeli za vse, ki uživajo v hitrostni vožnji po ovinkih ali ravnini. Meni osebno je bila kombinacija hitrega slaloma z dodatnimi ovinki prava bomba. Na poligonu se lahko pod nadzorom inštruktorja vsak resnično sprosti in napolne svojo dozo adrenalina, na odprtih cestah pa spoštuješ omejitve in cestno prometne predpise.


Focusu ST so ovinki očitno zapisani v genih in se dobro znajde pri vsakem izzivu.  Agilnost in poslušnost sta njegovi vrlini, vse ostalo pa je v rokah voznika. Če avto na vašem obrazu pusti nasmeh, veš, da si izbral pravega in glede tega so Fordovi inženirji odlično opravili svojo nalogo.


ST-jeva zgodba se je pričela leta 2002, novi pa s postopno evolucijo pridno nadaljuje že tako uspešno zgodbo. Kako začinjen bo šele peklenski RS?

Besedilo: Primož Makuc
Fotografije: Andraž Martinšek

0 comments:

Post a Comment

Deli

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More