Tuesday 21 April 2015

Predstavitev Land Rover Discovery Sport

Danes nas je v prestolnici na Ljubljanskem gradu pričakal novi član družine Land Rover. Brez težave bi lahko o prvih vtisih poročal takoj po testni vožnji, vendar sem s pisanjem raje malce počakal. Z upanjem, da bi se evforija o Angležu malce polegla, sem glavo zbistril s čiščenjem domačega avtomobila. No, vsaj poizkušal sem, kajti po glavi se mi še vedno "podi" novi Discovery Sport, ki je poskrbel za odličen prvi vtis.


K večji vlogi pri prvem rokovanju zagotovo pripomore raven opreme. Glede na to, kakšno srečo imam pri testnih vozilih, bi bil že čas, da vplačam kakšen listek za Loto. Tokratni izbranec se je skrival pod oznako HSE, ki predstavlja predzadnji nivo opreme. Boljši je namreč le še HSE Luxury, na začetku vzpenjajoče lestvice pa sta modela S in SE.


Disovery Sport se zateka k linijam modernističnega brata Evoque, vseeno pa je vidna tista razlika, kjer Discovery predstavlja prostornost in vsesplošno uporabnost. Že takoj te začara z varčnimi LED dnevnimi žarometi, kasneje pa te z linijo ponese na skrbno oblikovan bok. Dinamična linija se prične z zračnikom takoj nad sprednjim kolesom, ki pa se razširi vse do njegovega zadka. Kljub temu, da se ta linija viša, se streha pri zadnjem delu malce spusti in doda ščepec športnosti.


Če vas je prepričal že s sprednjim delom in žarometi, potem lahko isto pričakujete tudi na zadnjem območju. Odločili so se za enako linijo LED svetil, ki z živo rdečo barvo delujejo že malce zlovešče. V kombinaciji z dvojim zaključkom izpušne cevi pa je lahko že pravi peklenšček.


Najbolj presenetljiva je zagotovo notranjost. Kljub temu, da je to moje prvo srečanje s to prestižno znamko, je presegla moja pričakovanja. Vse deluje tako sveže in dovršeno. Usnjeni sedeži so elektronsko nastavljivi, hkrati pa si zapomnijo voznikov položaj. Ročica ali bolje rečeno krogec devetstopenjskega avtomatskega menjalnika se ob vžigu motorja dvigne, kot pri Jaguarju. Za igrive trenutke lahko z obvolanskimi "uhlji" poskrbiš za bolj dinamično vožnjo. 


Med bolj zanimive elemente spada seveda centralni del armaturne plošče, kjer je največ zanimanja požel sistem Terain Response, ki vozniku omogoči, da odzivnost štirikolesnega pogona prilagodi voznim razmeram (splošno, trava/prod/sneg, blato in korenine ter pesek). Za piko na i pa seveda lahko dokupite še dinamičen način za večje zmogljivosti na asfaltnih podlagah.


Pregledno so namestili tudi informativni sistem z zaslonom na dotik, kjer so poleg njega za še lažje upravljanje namestili še povsem običajne gumbe. Za brezskrbno pot poskrbi z navigacijo, prostoročnim telefoniranjem in kamero za vzvratno parkiranje. Pri slednjem ti pomagajo tudi parkirni senzorji. Seveda pa se niso ustavili le pri tem. 



Pri novem Discovery Sportu so za žlahten videz poskrbeli z usnjeno obleko armaturne površine. Celoten slog so razširili tudi na vrata, kjer so prostor zapolnili z izjemnim zvočnim sistemom Meridian. Vse to in še panoramska streha lahko pripomorejo k popolnemu družinskemu izletu. Se le meni zdi, ali bi se ob takšnem vzdušju lepo podala pesem Sreča na vrvici?



Da pa niso v ospredju le manjše družine, so pri Land Roverju pomislili na vse. Opcijsko lahko izberete še dodatna dva sedeža, kar privede do prijetne številke sedem. Povsem razumljivo je, da ob takšni kapaciteti najbrž ne bo zneslo naložiti vse opreme za tedenski dopust. To pa še ne pomeni, da za dodatno prtljago ni kakšne druge alternative.




Discovery Sport ni usmerjen le v določen segment kupcev, ampak so izbrali bolj široko in zanesljivo taktiko. Z novim oblikovanjem deluje povsem elegantno in je tako pripravljen na vsakodnevne "Wall Street" izzive. Poleg tega pa se več kot odlično znajde tudi v bolj zahtevnem okolju, kjer si lahko poslovnež zbistri glavo in pozabi na tegobe svojega delovnika.


Vsestranski raziskovalec urbanih in ruralnih območij je tako primeren za vsakega, ki si želi dinamičnega življenja. Z njim se lahko brez slabe vesti zapelješ na poroko ali pa do kakšne lovske koče. Glede na to, da živimo v Sloveniji, ga bomo najbrž najprej razkazali svojim sosedom.


Želja po Land Roverju je bila od nekdaj velika in tako lahko brez slabe vesti obkljukam še to zgodovinsko pomembno znamko. Kljub kratkemu srečanju je bilo spoznavanje poučno in nepozabno.

Besedilo in fotografije: Primož Makuc

0 comments:

Post a Comment

Deli

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More