Tuesday 28 April 2015

Mazda 6 AWD Attraction

Sonce, dež, sneg. To so samostalniki, s katerimi Mazda 6 nima problemov in se z njimi kar dobro razume. Lahko bi celo rekli, da ni izbirčna glede vremenskih pogojev, torej ni tipična mestna gospodična. Vseeno pa ni povsem navajena gorskih brezpotij, ker nima tiste prave gorniške opreme. Le zakaj je potem tako skrivnostna in kakšen je njen namen?


Kljub temu, da smo Mazdo 6 že vozili, gre tokrat za prenovljeno različico. Poleg tega pa skriva še moč superheroja. To moč so označili s črkami AWD oziroma pogon na vsa kolesa. Če nad štirikolesnim pogonom niste navdušeni, potem z njim najbrž še niste imeli opravka.


Poganja jo (že) standardni SkyActiv mlinček, kjer ostale udeležence v prometu podi 150 dizelsko gnanih konjev. Tehnologija SkyActive spominja na znanstvenofantastične filme iz devetdesetih, vendar pa "le" omogoča boljši izkoristek moči motorja ter manjšo porabo goriva. To je seveda več kot dovolj.


Neizurjenemu očesu spremembe  sprva najbrž niso vidne. Ob daljšem spoznavanju lahko opazite še bolj agresiven sprednji del Mazde, kjer so potemnili in dodelali žaromete. Za boljšo vidljivost na novo skrbijo LED žarometi ter tako v primerjavi s ksenonskimi ne potrebujete več naprave za pranje žarometov. V spodnjem delu pod glavnimi žarometi so nameščene še manjše LED meglenke, ki v večji meri skrbiji za lepši izgled vozila.


Kljub čudoviti zunanjosti me je najbolj razveselila osvežena notranjost, kjer so izenačili multifunkcijski zaslon na dotik iz Mazde 3. Naslednji korak je le še enako oblikovanje merilnika hitrosti in obratomerja. Sicer pa še dobro, da imamo različne okuse.


Odstranili so tudi navadno ročno zavoro in namestili električno parkirno zavoro, saj veste, tisto na gumb. Tako so pridobili več prostora pri sredinskem naslonu za roko, kjer so stranice oblekli v usnje. S tem so dodali še več prestižnosti. To seveda ni edino mesto, kjer najdemo usnjene elemente notranjosti.


Bogato opremljena bela strela ti olajša daljša potovanja. Lahko bi celo rekli, da različica Attraction predstavlja tisto najbolj potrebno opremo, ki pa včasih že meji na bolj premium razred. To je odličen kompromis, kjer notranjost skriva veliko več kot zunanjost.


Mazda zaenkrat še nima prestižnega karavana z nepotrebno črno plastiko, ki pri ostalih znamkah že na daleč naznanja vozilo s štirikolesnim pogonom. Pri šestici bi z "gorskim paketom" izgubili na njenem pomenu in s tem ne bi bila več tako diskretna.


S štirikolesnim pogonom zna poskrbeti za izjemno presenečenje. Celotna moč se res lepo porazdeli na vsa štiri kolesa in pri vzpenjajočem pospeševanju ni čutiti kakšnega spodrsavanja. Avto brez kakšnih sunkov res lepo vleče. Najlepši poligon za preizkus njenih sposobnosti je zagotovo vzpon na  prelaz Vršič, kjer med tednom ni turistične gneče.


Prijetno smo tako združili s koristnim in se nadihali svežega gorskega zraka. Izlet v naše prelepe Julijce priporočamo prav vsem. Mi smo v samo enem dnevu prevozili več kot 300 km in se pri tem pošteno zabavali. Za naše kruleče želodčke je poskrbelo prijazno osebje Letnega vrta v Bovcu. Natakarica ni verjela, da bomo lahko pojedli velike pice, ampak smo s praznimi krožniki dokazali nasprotno.


Ne predstavljam si boljšega avtomobila, ki bi ga izbral za takšno pot. Že nekaj mesecev sem si želel izlet na Vršič in to je bila več kot odlična priložnost. S povprečno porabo od 5,5 do 6 l/100km je Mazda 6 premagovala hribe in doline. To bi lahko brez skrbi še malce znižali, ampak ne živim v Prekmurju.


V filmih za pobeg iz realnosti poskrbijo superheroji kot so Batman, Spider-Man, Catwoman, Captain America in ostali. Pri Mazdi pa imajo belo strelo. No, vsaj ta je bila bela, vsekakor pa štirikolesni pogon poskrbi za dobro počutje, četudi ni snega. Zagotovo vsak najde kakšno pot, ki te za vikend popelje na lepše.

Mazda 6 Attraction 

Besedilo: Primož Makuc
Fotografije: Andraž Martinšek









0 comments:

Post a Comment

Deli

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More